Ushqime

Ushqimet e purpurta dhe fuqia e tyre antioksiduese për shëndetin tonë

Te frutat dhe perimet, e purpurta është tregues i lëndëve ushqyese të quajtura antocianinë. Ashtu si lëndët e tjera ushqyese, ato mbrojnë qelizat nga dëmtimet që çojnë në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme. Ky është përfitimi kryesor që merrni duke konsumuar këto ushqime.

Kumbullat

Ato janë një nga ushqimet e para që njerëzit mendojnë kur flitet për ngjyrën e purpurt. Sa më e ndezur të jetë ngjyra e purpurt tek një frut, aq përmbajtje të lartë ka në antocianinë. Lëkura e tyre mund të ketë gati 20 herë më shumë antioksidues se vetë tuli i frutit .

Frutat e pyllit

Edhe pse antocianina lidhet me ngjyrën e purpurt, pigmentet mund të variojnë nga e kuqja deri tek ngjyra blu. Boronicat, manaferrat, luleshtrydhet, mjedra, boronica e kuqe, manat, të gjitha kanë veti të njëjta. Ato mund të përmirësojnë shëndetin mendor dhe humorin. Studimet kanë treguar se antocianina ndihmon në komunikimin mes qelizave të trurit.

Artikull me interes :   Lëkura e disa frutave dhe perimeve kanë vlera shëndetësore, ndaj mund ti konsumoni pa i qëruar

Patatet

Provoni ato me lëkurë dhe tul ngjyrë të purpurt. Përveç antocianinës, ato kanë 2- 3 herë më shumë antioksidues në total krahasuar me një patate të bardhë, që është e pasur me kalium, magnez, vitaminë C dhe fibër.

Vishnjet

Antocianina që i jep ngjyrën e kuqe të errët ndihmon për të ulur tension i lartë të gjakut dhe mbron enët e gjakut. Kjo lëndë ushqyese lehtëson gjithashtu dhimbjet e shkaktuara nga osteoartriti ose përdhesi. Vishnjet janë të pasura me një sërë lëndësh ushqyese të cilat të gjitha së bashku ndihmojnë në parandalimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe diabetit.

Rrushi

Pigmenti i antocianinës tek rrushi varion nga e kuqja deri tek e kuqërremta. Rrushi përmban një lëndë ushqyese e quajtur resveratrol, që njihet gjerësisht për fuqinë e saj në mbrojtjen e qelizave kundër dëmtimeve që çojnë në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme. Lëkura e rrushit i jep verës ngjyrën e kuqe, së bashku me substancën resveratrol.

Artikull me interes :   Vitamina E, një aleat i çmuar i shëndetit tonë

Lulelakër

Lulelakra nuk është vetëm në ngjyrë të bardhë. Edhe pse rrallë, në treg mund të gjendet edhe lulelakër e purpurt, ngjyrë të cilën e merr nga antocianina. Përjashtuar këtij pigmenti, lulelakra e purpurt ka po të njëjtën përmbajtje në lëndë ushqyese si vitamina C, minerale etj.

Panxhari

Ngjyra e tij vjen nga antioksidues të ndryshëm të quajtur betalaine. Këto pigmente ngjyrë të kuqe dhe të verdhë i gjeni edhe tek kërpudhat dhe raveni. Këto perime janë të mira për zemrën, trurin dhe sheqerin në gjak.

Lakra e kuqe

Është më e lehtë për trupin të përdor anticianinën duke e gatuar ushqimin. Nëse do e konsumonit lakrën të fermentuar, do të mund të merrni probiotikë natyralë që ushqejnë bakteret e mira në zorrë. Kështu i jepni mundësi trupit të luftojë bakteret e këqija, të absorbojë lëndët ushqyese, të tresë ushqimin, madje të luftojë edhe ankthin.

Artikull me interes :   Shumë fibra dhe pak sheqer ju shpëtojnë nga sëmundjet

Burimi: Agjencia Telegrafike Shqiptare