Si të ftohni dhe të ngrini ushqimet në mënyrë të sigurt
Ftohja e ushqimit siç duhet ndihmon në ndalimin e rritjes së baktereve të dëmshme.
Për ta mbajtur ushqimin tuaj të sigurt:
- ruani çdo ushqim me një datë ‘përdorimi’, së bashku me ushqimet e gatuara, sallatat dhe produktet e qumështit, në frigoriferin tuaj
- mbani ushqimin e ftohur jashtë frigoriferit për kohën më të shkurtër të mundshme gjatë përgatitjes
- ftohni ushqimin e gatuar shpejt në temperaturën e ambienti dhe më pas vendoseni në frigorifer brenda një deri në dy orë
- ndiqni udhëzimet e ruajtjes në paketim, për datat e skadences
Ju duhet të kontrolloni që frigoriferi juaj është mjaft i ftohtë duke përdorur një termometër frigoriferi. Kjo ndodh sepse numrat në frigoriferë nuk ju tregojnë gjithmonë temperaturën e duhur. Frigoriferi juaj duhet të jetë 5 ° C ose më poshtë.
Mos e mbushni shumë frigoriferin tuaj. Hapësira lejon qarkullimin e ajrit dhe ruan temperaturën e caktuar.
Nëse frigoriferi juaj duket i tejmbushur, hiqni artikujt që nuk kanë nevojë të ftohen, siç është birra. Kjo do të krijojë hapësirë për artikujt që duhet të ftohen për arsye sigurie, të tilla si ushqimi i papërpunuar, i gatshëm për të ngrënë dhe i gatuar.
Ngrirja e ushqimit tuaj
Ngrirësi vepron si një buton pauzë – ushqimi në frigorifer nuk do të përkeqësohet dhe shumica e baktereve nuk mund të rriten në të. Ju mund të ngrini ushqimin e para-paketuar deri në datën e ‘përdorimit’. Ushqimet e mbetura dhe produktet e bëra në shtëpi duhet të ngrihen sa më shpejt të jetë e mundur. Sigurohuni që çdo pjatë e ngrohtë të jetë ftohur para se t’i vendosni në frigorifer.
Për të ndaluar që ajri i ftohtë në frigoriferin tuaj të thajë ushqimin tuaj, mund të:
- vendosni ushqimin në një enë të mbyllur me ajër
- mbështilleni mirë në qese ose mbështjellës të përshtatshëm
Nuk ka rëndësi nëse e gatuani mishin tuaj të ngrirë apo të freskët, ju mund të përdorni ushqimin e mbetur, për të bërë një vakt të ri. Ky vakt i ri mund të ngrihet, por sigurohuni që ta ngrohni vetëm një herë.
Kontrolloni udhëzimet e paketimeve për tu siguruar që ushqimet janë të përshtatshme për ngrirje, veçanërisht për ushqimet e gatshme.
Burimi: Autoriteti Kombëtar i Ushqimit