Këshilla

Sheqeri dhe dëmet e tij në organizmin e njeriut

Sheqeri i kallam sheqerit dhe sheqeri i panxharit, janë të njëjtë. Ndryshimi ndërmjet të dyjave është se njëri është në ngjyrë kaf ndërsa ëmbëlsuesi më i përdorur sot është sheqeri i bardhë i zakonshëm dhe gjendet kudo tek uji tonik, biskotat, buka etj.

Sipas shkencëtarëve, sheqeri është një nga ushqimet më të dëmshme për shëndetin e njeriut. Nga konsumimi i sheqerit krijohen probleme shëndetësore si shtim i stresit, përshpejtim i procesit të plakjes, shkaktim në prishjen e dhëmbëve nga pikëpamja estetike dhe shëndetësore.

Konsumimi i tepërt i sheqerit është i lidhur me prodhimin e kancerit. Studimet kanë treguar se konsumi i tepërt i sheqerit ndikon negativisht në normat e mbijetesës tek pacientët me kancer në gji dhe në zorrën e trashë.

Artikull me interes :   Përse nuk duhen vrarë merimangat në shtëpi

Për një jetë sa më të shëndetshme pa sheqer

  • evitoni konsumin e shpeshtë të ëmbëlsirave
  • konsumoni lëngje që nuk kanë sheqer ose  përmbajtje të lartë të sheqerit
  • kontrolloni amballazhin e produkteve. Sigurohuni të mos përmbajnë fruktozë, glukozë etj.
  • preferoni ëmbëlsirat e pergatitura në shtëpi.

Burimi: Agjencia Telegrafike Shqiptare