Përfitimet e shumta shëndetësore nga ngrënia e mjedrave
Mjedrat janë ndër frutat më të mira për tu blerë në tregun ushqimor.
Jo vetëm që janë të shijshme kur i bëni smoothie ose i përzieni në një tas me drithëra, por ato kanë disa përfitime shëndetësore të mahnitshme, ndihmojnë për të mbajtur në kontroll sheqerin në gjak, lehtësojnë tretjen dhe parandalojnë sëmundjet kronike.
Këto manaferra të kuqe janë të njohura për shijen e ëmbël dhe pak të thartë, duke i bërë ato një trajtim popullor të shëndetshëm. Një gotë mjedër përmban vetëm 64 kalori, 14.7 gram karbohidrate dhe 8 gram fibra. Kjo është e dobishme për kontrollin e sheqerit në gjak sepse lëshimi i ngadalshëm i karbohidrateve dhe fibrave, shmang rritjen e glukozës.
Studimet tregojnë se të shijosh një filxhan mjedër ndihmon në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të insulinës gjatë ditës, pra ato janë mjaft të mira për diabetikët.
Mjedrat gjithashtu mund të japin një përmirësim të madh të tretjes tuaj, falë komponimeve organike të quajtura polifenole. Hulumtimi i botuar në BioFactors zbuloi se këto polifenole ndihmojnë në shpërbërjen e proteinave dhe niseshtesë në stomak. Ngrënia e një ose dy duarve me mjedra mund të zvogëlojë problemet e tretjes, veçanërisht pas një vakti të rëndë.
Sasia e lartë e polifenoleve në mjedër gjithashtu ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kronike. Një studim i botuar në Advances in Nutrition tregoi se me kalimin e kohës efektet anti-inflamatore të kompleksit mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, diabetit, obezitetit dhe Alzheimerit. Plus, mjedrat që luftojnë inflamacionin plot polifenole mund të ndihmojnë në qetësimin e dhimbjeve kronike dhe artritit.
Nëse keni nevojë për një arsye më shumë për të shtuar mjedrat në dietën tuaj, atëherë një lëkurë me pamje rinore është njëra prej tyre. Mjedrat janë të mbushura me vitaminë C, e cila përmirëson prodhimin e kolagjenit në lëkurë dhe zbut rrudhat.
Burimi: Telegrafi