Këshilla

Për ju nëna të shqetësuara

Nuk ka asnjë arësye pse të bëhet kaq shumë ‘problematik’ ndryshimi për më mirë i një menuje për kopshtet dhe cerdhet!

Cdo kush ka të drejtë të thotë mendimin e tij me dinjitet dhe përgjegjesi por jo me fyerje, panik dhe padituri!

Jam shumë dakort me ju se mënyra e aplikimit apo e përzgjedhjes të ushqimeve mund të ishte bërë në një formë tjetër, psh në 2-3 kopshte një projekt-pilot dhe më pas të aplikohej në të gjitha!

Nëse një menu është e shëndetshme apo jo duhet parë në :

1. Sasia kalorike përkatëse për moshën sipas nevojave mesatare të grup-moshës
*Estimated Average Requirements (EAR)
2. Makronutrientet* porpocionet e proteinave , karbohidrateve, yndyrës dhe fibrave
*Estimated Average Requirements (EAR)
3. Mikronutrient dhe vitaminat
*Estimated Average Requirements (EAR)

Artikull me interes :   Këto janë ushqimet që nuk duhet ti konsumoni përtej masës së duhur

Gjithashtu gjatë aplikimit është shumë e rëndësishme dhe :

4. Cilësia, higjena dhe kushtet e ambjeteve ku gatuhet , datat e skadencave etj.
5. Mënyrën e servirjes, ushqyerjes, higjenës, që një fëmijë duhet të mësojë të ushqehet i pavarur ndërmjet një institucioni si kopështi.

Por, ajo që tashmë ka rëndësi është se ndryshimet janë më shumë pozitive dhe menuja është më e mirë se ajo e vjetra !

Është mëse normale që ditët e para fëmijët tuaj të mos përshtaten me shijet e reja, jam shumë dakort, por në fund të fundit në kopësht fëmija shkon edhe për tu edukuar mbi mënyrën e të ushqyerit.

Nuk kemi pse të hapim panik, nëse është një menu që sapo është integruar si fillim do ketë vështirësi.

Artikull me interes :   Kur është koha më e mirë për të pirë kafen e parë të ditës?

Rëndësi ka që institucionet përkatëse të jenë elastike dhe të monitorojnë ecurinë e menusë dhe nëse kanë nxituar të bëjnë përmirësimet.

Rolina Naço

Rolina Naço është dietologe dhe nutricioniste e njohur jo vetëm në aktivitetin e saj RealDiet por edhe në spitalin Hygeia, gjithashtu është e pranishme në shumë aktivitete dhe programe televizive.