Shëndet

Ndërsa plakemi, a bëhen ushqimet tona më pak të kripura dhe kafeja me aromë më të dobët?

Aromat e kafesë dhe proshutës zbehen pas moshës 55-vjeç, por ato të portokallit, mjedrës dhe vaniljes mbeten të forta

Të moshuarit gjithashtu deklaruan se më së shumti u pëlqen të nuhasin aromën e kafesë, megjithëse ata ende shijonin aromat e ushqimit të skuqur.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kopenhagës ishin në gjendje të përcaktonin se cilat aroma zbehen dhe cilat jo, duke eksperimentuar – duke krahasuar 343 njerëz të moshës 20 deri 98-vjeç.

Ata deklaruan se studimi tregoi se njerëzit nuk e humbin nuhatjen e tyre ndërsa plaken, në kundërshtim me atë që sugjeronte dikur shkenca.

“Edhe pse aftësia e tyre për të nuhatur mish të skuqur, qepë dhe kërpudha është shumë më e dobët, ata mund të nuhasin portokall, mjedra dhe vanilje ashtu si të rriturit më të rinj. Prandaj, ndjenja e aromës ulet te të moshuarit të rriturit duken mjaft specifike”, tha studiuesja kryesore Eva Honens de Lichtenberg Broge.

Artikull me interes :   Seksi gjatë shtatzanisë: dilemat, pozicionet, zgjidhjet

Ajo që është me të vërtetë interesante është se sa ju pëlqen një aromë nuk duhet të varet nga perceptimi i intensitetit, shtuan studiuesit.

“Dihet përgjithësisht se e njelmëta – shija themelore që preket më shumë nga plakja. Meqenëse shija dhe aroma janë të lidhura fort kur bëhet fjalë për ushqimin, perceptimi ynë i aromave mund të shqetësohet, nëse perceptimi i kripës dëmtohet në fillimi, “shtoi Broge.

Studimi i botuar në revistën Food Quality and Preferences, mund të përdoret për të përmirësuar vaktet në shtëpitë e të moshuarve. Studiuesit shpresojnë që gjetjet e tyre do të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e përvojës gjatë konsumimit të ushqimit të të moshuarve.

Artikull me interes :   Këshilla për të parandaluar diabetin

“Rezultatet tona tregojnë se, për sa kohë që aroma e ushqimit është e njohur, intensiteti i tij nuk do të përcaktojë nëse ju pëlqen,” tha Broge, përcjell KP.

“Nëse dikush dëshiron të përmirësojë përvojën e ushqimit te të moshuarit, është më e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje kënaqësisë së të ngrënit, sesa të pyesësh se cilat aroma duken më të dobëta për ta”, thuhet në hulumtim. / Telegrafi