Kurat natyrale për parandalimin dhe lehtësimin e dhimbjeve të kokës
Kush nuk ka vuajtur kurrë nga dhimbjet e kokës?
”Pavarësisht nëse janë sulme episodike apo dhimbje koke kronike, ka mjete shërimi natyrale që mund të ndihmojnë në parandalimin dhe lehtësimin e dhimbjeve”, shkruan faqja e internetit vanityfair.it.
Estetistja Annamaria Previati shpjegon se si të përgatisni vetëmasazhe dhe kura krejtësisht natyrore.
Por, sa dimë për këtë armik të grave?
E përhapur sidomos në popullatën femërore, dhimbja e kokës ekziston në shumë forma, të cilat ndahen në primare dhe sekondare.
Dhimbjet nuk kanë ndonjë shkak organik dhe përfshijnë format më të zakonshme si dhimbja e kokës migrenë dhe tension. Nga ana tjetër, ato dytësore, kanë një shkak organik si sinusiti, trauma e kokës, abscese, meningjiti, masa tumorale dhe aneurizma.
Duke folur për rastet më të shpeshta, tensioni cephaly shkakton dhimbje të përhapur në të gjithë kokën dhe shkaktohet kryesisht nga stresi dhe tensioni.
Migrena, nga ana tjetër, shkakton dhimbje pulsuese më të lokalizuara në mes të kafkës. Mund të jetë i njohur dhe madje mund të japë shqetësime të pjesshme të shikimit, neveri ndaj tingullit dhe dritës dhe të përziera. Të dy mund të jenë episodike, ose mund të bëhen kronike.
Roli i ushqimit
E dini se ajo që ha gjithashtu llogaritet për të parandaluar dhe kundërvepruar sulmet e dhimbjes së kokës?
“Serotonina prodhohet nga qelizat nervore dhe gjendet në sasi të mëdha në sistemin tretës. Ka studime të shumta dhe kontradiktore që tregojnë se një tepricë sesa një defekt i serotoninës përfshihet në shkaktimin e fenomenit të migrenës”, shpjegon biologia e të ushqyerit, Francesca Beretta.
Si gjithmonë, moderimi është rruga kryesore sepse edhe nëse është e tepërt, ky hormon krijon çekuilibër në mekanizmat vazodilatatorë të cilët janë drejtpërdrejt përgjegjës për dhimbjet e kokës. Prandaj është e dobishme të merren ushqime çliruese të serotoninës pa i abuzuar asnjëherë si çokollata e zezë, vezët, frutat e thata dhe drithërat që përmbajnë triptofan (një aminoacid i domosdoshëm për prodhimin e serotoninës).
”Për të luftuar dhimbjet e kokës, fibrat janë gjithashtu një aleat i shkëlqyeshëm: Ato rregullojnë tranzitin e zorrëve dhe nxisin humbjen e peshës pasi ribalancojnë mikrobiotën e zorrëve, kolonitë e mikroorganizmave në zorrën tonë. Ushqime të pasura me fibra janë drithërat, bishtajoret, perimet, pemët, frutat e thata”, vijon specialistja.
“Shumë migrenë kanë një origjinë të tensionit të muskujve, domethënë forcimin e muskujve: marrja korrekte e kripërave minerale rregullon tkurrjen adekuate të muskujve, duke parandaluar dhimbje koke të kësaj natyre”, shtoi ajo.
Ushqimet për të shmangur
Cilat ushqime shmangen më së miri?
Neurostimulantët si kafeja dhe guarana. Nëse tashmë ndjeni një ndjenjë stresi, nuk është e mjaftueshme të shkoni për të stimuluar më tej me neurostimulantë që në disa raste mund të çojnë edhe në takikardi dhe nervozizëm.
Histamina është ndërmjetësi më i madh i inflamacionit, kështu që marrja e ushqimeve që nxisin lirimin e saj çon në stres të mëtejshëm në trupin tonë, duke vërtetuar rrethin vicioz. Kështu që shmangni domatet, ëmbëlsirat dhe ushqimet shumë të kripura, picat, fokaçat dhe djathërat.
”Laktoza, pra, është një substancë që nxit fermentimin e zorrëve, kështu që do të rriste ënjtjen kur ndiheni të fryrë. Kështu që shmangni produktet e qumështit dhe preferoni alternativat bimore”, përfundon nutricionistja.
Burimi: Agjencia Telegrafike Shqiptare