Kolesteroli, mik apo armik?
Kolesteroli kryen funksione të rëndësishme në organizëm dhe për këtë arsye nuk mund të konsiderohet a priori armiku për t’u luftuar.
Ai përfaqëson pararendësin për sintezën e shumë hormoneve, vitaminës D dhe kripërave biliare, prandaj, në mungesë të tij, gjëndrat do të ishin në vështirësi serioze, vitamina D nuk do të favorizonte thithjen e kalciumit me pasojë dobësimin e kockave, dhe pa biliare edhe tretja do të rrezikohej, shkruan faqja e internetit ”Il Giornale”.
Sidoqoftë, është e rëndësishme që sasia e tij në gjak të mbetet brenda kufijve të caktuar, përndryshe flasim për hiperkolesteroleminë, e cila është një nga faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare.
Vlera që tani konsiderohet optimale është 180/200 mg kolesterol për decilitër gjak, por kjo shifër nuk është aq kategorike, sepse varet nga faktorë të ndryshëm. Përveç vlerës totale, ata që marrin një mostër gjaku do të gjejnë dy të dhëna të tjera në raport: LDL-kolesterol dhe HDL-kolesterol. LDL transportojnë kolesterolin nga mëlçia në qelizat e indeve.
Teprica e tyre nuk absorbohet nga indet, por depozitohet në muret e enëve të gjakut, një fenomen që është në fillim të aterosklerozës, për këtë arsye LDL quhet edhe kolesterol i keq.
Lipoproteinat me dendësi të lartë në vend të kësaj çojnë kolesterolin nga periferia e trupit në mëlçi, duke favorizuar heqjen e pllakave aterosklerotike nga muret e enëve dhe duke merituar emrin e kolesterolit të mirë.
Në rastin e hiperkolesterolemisë, një hap i parë është padyshim për të ruajtur peshën ideale të trupit, ose për ta zvogëluar atë nëse është e tepërt: ndonjëherë vërehet një ulje e kolesterolit në gjak. Këshillohet gjithashtu të praktikoni disa aktivitete fizike.
Natyra gjithashtu, si gjithmonë, ofron disa mjete shërimi: hudhra, një ”ilaç” i njohur që nga kohërat antike, u administrua nga faraonët egjiptianë te skllevërit që ndërtuan piramidat për të rritur rezistencën e tyre fizike.
Ajo shton një veprim ulës të lipideve dhe kolesterolit në efektin antihipertensiv, dhe për këtë arsye ndihmon në parandalimin e sëmundjes ateroskleotike.
Problemi më i madh i konsumit të hudhrës mbetet fryma famëkeqe që jo gjithmonë favorizon jetën shoqërore, prandaj rekomandohet ta merrni atë në formën e suplementeve të formuluara posaçërisht.
Rritja e konsumit të peshkut në dietë është shumë e dobishme, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura, por për ata që me të vërtetë nuk mund të durojnë peshqit, ekzistojnë shtesa ushqimore të bazuara në vajin e peshkut, të pasura me acide yndyrore të pangopura Omega 3.
Më në fund, par ekselenca natyrale antikolesterol: lecitina e sojës, në të cilën gjenden acide linoleike dhe linolenike, të cilat favorizojnë zvogëlimin e kolesterolemisë dhe ruajnë elasticitetin e mureve të enëve të gjakut.
Burimi: Agjencia Telegrafike Shqiptare