KëshillaShëndet

Ja pse nuk duhet të përtypni çamçakëz gjatë shtatzanisë

Sipas dr. Paul Thomas, aspartami që gjendet në çamçakëza, por jo vetëm, nuk është i mirē për asnjë por sidomos për shtatëzënat.

Ai thyhet apo shpërbëhet në trup në methanol dhe pastaj në formaldehyde. Formaldehide njihet tashmë si kancerogjen dhe mund të jetë një faktor që mund të shkakojë sklerozë multiple dhe autizëm.

Ja si funksionon:

Pasi e konsumoni, aspartami shpërbëhet në methanol dhe dy aminoacide si phenylalaninë dhe acid aspartic. Methanoli ka strukturë molekulare të vogël dhe kalon barrierën gjak tru. Aty konvertohet në formaldehide e cila interferon me mielinën që mbron nervat si kèllëf. Metanoli mund të shkaktojë defekte të lindjes në sistemin nervor human. Kurse formaldehidi mund të shkaktojë vdekjen e fetusit në eksperimentet me minj. Ndërsa dy aminoacidet, kanë efekte neurotoksike.

Artikull me interes :   Pasta e dhëmbëve me karbon të aktivizuar ka veti të mira zbardhuese

Pra, kontrolloni çamçakëzat për përmbajtje aspartami apo edhe cdo lloj ushqimi të gatshem dhe pije të ndryshme.

Diola Dosti

Diola Dosti është nutricioniste e njohur për aktivitetin e saj. Shfaqet vazhdimisht në ekranet e televizioneve në Shqipëri dhe Kosovë.