Intolerant ndaj laktozës? Ja disa nga llojet e rekomanduara të qumështit!
Laktoza është një substancë që mund të jetë e dëmshme për disa njerëz. Le të zbulojmë më shumë!, sipas pazienti.it.
Intoleranca ndaj laktozës: çfarë është ajo?
Rastet e njerëzve me intolerancë ndaj laktozës janë në rritje.
Intoleranca ndaj laktozës ndodh kur trupi nuk është në gjendje të zbërthejë dhe asimilojë laktozën. Kjo mund të shkaktojë simptoma të tilla si fryrje, fryrje dhe diarre. Zakonisht, intoleranca ndaj laktozës shkaktohet nga mungesa e një enzime, të quajtur laktazë, e cila prodhohet në zorrë.
Intoleranca ndaj laktozës: çfarë të bëni?
Kur ndodh kjo gjendje, shumë njerëz që e duan qumështin ndihen të shqetësuar sepse besojnë se nuk mund ta pinë më.
Në fakt, ekzistojnë lloje të ndryshme të qumështit të perimeve që mund të merren në këto raste, pa hequr dorë nga lëndët ushqyese dhe kalciumi, me sasinë e duhur të vitaminave D dhe A, si dhe shumë përfitime shëndetësore. Le të shohim se çfarë janë këto lloje të qumështit.
Qumësht soje
Kjo pije është pa sheqer që përmban qumështi me origjinë shtazore dhe kjo e bën atë më të tretshëm; është ndoshta lloji më i njohur i qumështit të perimeve.
Sipas një studimi të kryer nga Shoqata Amerikane e Zemrës, qumështi i sojës ka të njëjtën përmbajtje proteine si qumështi i lopës dhe, përveç kësaj, ka përfitime të rëndësishme për shëndetin kardiovaskular. Provojeni në mëngjes, me drithëra.
Qumësht kërpi
Qumështi i kërpit merret duke bluar farat e kërpit, të kombinuara me ujë.
Është i pasur me omega 3, substanca të dobishme për zhvillimin e trurit, shëndetin e syve dhe, sipas Institutit të Teknologëve të Ushqimit, një gotë e vetme e këtij qumështi përmban 50% të kërkesës së rekomanduar ditore.
Është gjithashtu i pasur me omega 6 i cili, siç del nga një studim i Universitetit të Finlandës Lindore, zvogëlon rrezikun e prekjes nga diabeti i tipit 2. Disa lloje të qumështit të kërpit janë ëmbëlsuar natyrshëm me lëng molle ose shurup orizi kafe.
Qumështi i Avenas
Sipas një studimi të fundit, të botuar në ”Annals of Nutrition and Metabolism”, qumështi i tërshërës ul nivelet e kolesterolit. Ndërsa, një studim tjetër, i botuar në ”Journal for the American College of Nutrition”, zbuloi se ngrënia e thekonave të tërshërës për mëngjes, e kombinuar me qumështin e tërshërës, ju jep një ndjenjë më të madhe të ngopjes sesa drithërat e zakonshëm.
Qumështi i arrës së kokosit
Qumështi i kokosit merret duke shtrydhur tulin e grirë të kokosit.
Është një zëvendësues i shkëlqyer për qumështin e lopës, falë shijes së tij të pasur dhe kremoze. Shkencëtarët gjithashtu e rekomandojnë atë kryesisht për njerëzit që vuajnë nga IBS, ose sindroma e zorrës së irrituar, një sëmundje e zakonshme e sistemit tretës që shkakton ngërçe, fryrje, diarre dhe kapsllëk.
Qumësht bajameje
Departamenti i Bujqësisë i SHBA ka vërtetuar se qumështi i bajames përmban 39% të kalorive, krahasuar me 80% të qumështit të sojës dhe 83% të qumështit të lopës së skremuar.
Prandaj rekomandohet për humbje peshe.
Nëse jeni intolerant ndaj laktozës, prandaj mos u shqetësoni: qumështi i duhur për ju ekziston! Ndiqni këto këshilla dhe do të zbuloni se cila është e përshtatshme për ju.
Burimi: Agjencia Telegrafike Shqiptare