Gjel Deti me Shafran dhe Gjalpë
Perberesit:
- 12 Feta Pancete
- Vaj Ulliri
- 2 Thelpinj Hudher, të Prerë
- Gjoksi i Gjelit të Detit, rreth 3-4 kg
- 8 Sallam Italian, me Lëkurë
- 100 gr Parmesan, i Grirë
- 1 Tufë Borzilok, i Prerë
- Bukë me 6 Lugë Qumësht
- 75 gr Gjalpë
- 10 Pistila Shafran
Pergatitja:
1) Ngrohni soben 190°C. Skuqim panceten me pak vaj ulliri dhe i shtojm hudher dhe e gatuajm per nje minut. E lem te ftohet.
2) Bashkojm panceten e ftohur, mishin e sallamit Italian, parmesan, borzilok dhe buken me qumesht dhe i hedhim erza per shije. E vendosim masen ne mes te gjelit te detit dhe e rrotullojm mishin deri sa ta mbledhim komplet duke i lidhur fundin.
3) E lidhim mishin me spango me intervale te ndrryshme. E peshojme masen dhe llogarisim kohen e gatimit 20 minuta per 500 gr.
4) Ne nje tigan ngohim gjalpin dhe shafranin bashke per disa minuta dhe i kriposim. E vendosim gjelin e detit ne nje tave dhe e lyejm me gjalpin me shafron. E pjekim gjelin sipas kohes qe llogaritem dhe e lyejme shpesh me gjalpin me shafran. E mbulojme mishin e gjelit me leter alumini pasi te kete marre nje ngjyre kafe. E leme me leter alumini dhe 20 minuta me shume, perpara se te sherbehet.
Burimi: mia.al