Efektet anësore sekrete të ngrënies para gjumit
Pavarësisht nëse hani vaktin tuaj të fundit disa orë pas punës, shumica e njerëzve e gjejnë veten duke ngrënë para gjumit. Sidoqoftë, ato meze të lehta natën vonë mund të çojnë në më shumë sesa thjesht një bark të plotë me kalimin e kohës.
Një numër i konsiderueshëm studimesh sugjeron që ngrënia para gjumit mund të ketë efekte anësore të shumta në gjithçka, nga pesha juaj tek performanca në punë. Para se të filloni të zbrazni përsëri frigoriferin, lexoni për të zbuluar efektet anësore të ngrënies para gjumit, sipas shkencës, shkruan Eatthis.
1 – Digjni më pak yndyrë.
Nëse jeni të etur për të humbur peshë dhe për të hequr dhjamin e tepërt të trupit, ju mund të dëshironi të filloni duke hequr ato meze para gjumit. Një studim i vitit 2020 i botuar në PLOS Biology zbuloi se, mes një grupi prej gjashtë subjekteve studimi mbi moshën 50 vjeç që hëngrën një vakt vonë në mbrëmje dogjën më pak yndyrë ndërsa fjetën sesa ata që hëngrën vaktin e tyre të fundit më herët gjatë ditës.
2 – Mund të shtoni peshë.
Nëse përpjekjet tuaja për humbjen e peshës nuk po funksionojnë, mund të dëshironi të merrni parasysh një darkë më të hershme. Një studim i vitit 2020 i botuar në The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism zbuloi se individët që konsumuan darkë në orën 10:00. në vend të orës 18:00. kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin intolerancë ndaj glukozës dhe të ulnin shpejtësinë e tyre të oksidimit të yndyrës, “duke rritur potencialisht rrezikun e mbipeshes dhe sindromës metabolike”.
3 – Mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni sindromë metabolike.
Rreziku i sindromës metabolike, një grup kushtesh që përfshijnë dhjamin e tepërt të barkut, presionin e lartë të gjakut, sheqerin në gjak dhe kolesterolin ose trigliceridet e ngritura mund të ju bëjë më shumë të ngjarë të zhvilloni diabet të tipit 2, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.
4 – Ju mund të keni një gjumë më pak të qetë.
Vaktet tuaja të vona dhe rraskapitja në mëngjes mund të jenë më të ndërlidhura sesa mendoni. Një studim i vitit 2011 i botuar në Journal of Clinical Sleep Medicine zbuloi se, midis një grupi prej 52 subjekteve studimi të të rriturve, që hanin afër gjumit kishin më shumë gjasa të përjetonin shqetësime gjatë gjumit, duke përfshirë marrjen e më shumë kohe për të fjetur dhe duke përjetuar ulje të gjumit REM, sesa ata që lejuan të kalonte kohë e mjaftueshme midis vaktit të tyre të fundit dhe gjumit.
Burimi: Gazeta Tema