Ananasi, një koncentrat i vetive dhe dobive në ushqim dhe kozmetikë
Një ndihmë e fuqishme kundër mbajtjes së ujit, fruti tropikal është i pasur me lëndë ushqyese dhe veti të dobishme. Ka një ngjyrë të verdhë të bukur që ndriçon sytë, një shije të ëmbël dhe të këndshme, është freskues dhe ndihmon për të shuar etjen tuaj: shkurtimisht, ananasi ka të gjitha cilësitë për t’u bërë një mik i madh i ditëve të zjarrta të verës.
Nëse kësaj i shtohet fakti që favorizon ndjenjën e ngopjes me pak kalori dhe që ndihmon në eliminimin e lëngjeve të tepërta duke luftuar injektimet dhe celulitin, gjëja e vetme që duhet të bëjmë është të shtojmë disa feta të frutave të freskëta në dietën tonë të përditshme.
BIMËT – Ananasi i takon familjes Bromeliaceae, me origjinë nga vendet e Amerikës së Jugut, Tajlandës dhe Filipineve. Sot gjendet lehtësisht në të gjitha dyqanet dhe supermarketet dhe në çdo sezon. Për të përfituar vlerat e tij ushqyese duhet ta konsumojmë të freskët: trajtimet dhe përpunimet, të cilave fruti u nënshtrohet kur është i konservuar, shkatërrojnë substancat e dobishme dhe kurative që përmban: frutave të ruajtura u shtohen edhe sheqernat, duke rritur ndjeshëm sasinë e kalorive.
VETITË – Ananasi ka shumë vlera ushqyese: është i njohur për efektet e dobishme në tretje, kundër mbajtjes së ujit dhe riaktivizimit të mikrocirkulacionit lokal, me efekte të rëndësishme për të luftuar celulitin. Megjithëse ka një shije të ëmbël, fruti përmban pak kalori (vetëm 42 për 100 gram tul), dhe për këtë arsye është gjithashtu i përshtatshëm për dietat me kalori të ulët. Është shumë i pasur me ujë dhe ka një furnizim të caktuar të karbohidrateve në formën e sheqernave, në veçanti glukozës, saharozës dhe fruktozës. Ndërkohë, është i varfër me fibra, ndërsa është një burim i mirë i vitaminës C dhe kaliumit dhe magnezit.
Ananasi është i dobishëm kryesisht për shkak të bromelain, një grup enzimash që luajnë një funksion të rëndësishëm të stimulimit të tretjes dhe metabolizmit. Kjo substancë gjendet te fruti, por sidomos në kërcell: mund ta blini në dyqanet e mjekësisë bimore, gjithashtu si një shtojcë, dhe është e dobishme për të promovuar tretjen e ushqimeve proteinike, si anti-inflamatore dhe antibakteriale, si dhe për të luftuar mbajtjen e ujit.
PËR BUKURINË – Ananasi ka veti të mira anti-plakje dhe përdoret shpesh në kozmetikë, duke shfrytëzuar vetitë hidratuese dhe zbutëse, në preparatet për të zbutur lëkurën dhe për disa produkte pastrimi. Por, vlera e tij më e njohur është e lidhur me vetitë anti-inflamatore të bromelainit në luftimin e mbajtjes së ujit dhe për këtë arsye në neutralizimin e celulitit, sidomos nëse është e ndërlikuar nga prania e edemës dhe stanjacioni i ujit intra-qelizor.
Për këtë është veçanërisht i dobishëm përdorimi i kërcellit të ananasit, në të cilën, siç e kemi parë, përqendrimi i bromelainit është më i lartë. Pulpat e frutit dhe lëngu i tij mund të përdoret për të bërë vetë një maskë hidratuese për t’u aplikuar në lëkurë për rreth dhjetë minuta dhe pastaj shpëlahet me ujë të ngrohtë, me fuqi ngopëse.
TË MIRAT E ANANASIT – Fruti është shumë i zhdërvjellët dhe përdoret në preparate të shumta. Mënyra më e mirë për ta shijuar është ta hani atë natyrshëm, në copa të vogla, vetëm ose në sallatë frutash. Ju gjithashtu mund ta shtoni në sallatë, së bashku me një grusht të vogël të frutave të thata, për t’i dhënë sallatës një shije të freskët dhe të ëmbël: është gjithashtu një nga komponentët klasikë agro-ëmbël të kuzhinës orientale.
Disa copa ananasi alternuar me peshk ose mish, mund të pasurojnë shijen e hellit që rekomandohet bashkë me një aperitiv. Ananasi është gjithashtu i shkëlqyer edhe i shtrydhur, vetëm ose së bashku me fruta të tjera: i freskët dhe ushqyes është një pije ideale për ditët e verës dhe për një mëngjes të freskët dhe energjik.
Disa pjesë të ananasit mund të shtohen në një kavanoz me kos natyral dhe i shijojmë në mënyrë natyrale. Ajo gjithashtu mund të përdoret për të përgatitur ujë të aromatizuar, duke shtuar copa të vogla të frutave dhe disa gjethe nenexhik në ujë. Lihet në frigorifer për disa orë dhe pastaj filtrohet.
PAK KUJDES – Edhe nëse fruti është i shëndetshëm dhe i pasur me vlera, ka disa kundërindikacione. Njerëzit me mosfunksionim renal dhe hepatik duhet ta konsumojnë ananasin me kujdes dhe nën mbikëqyrjen mjekësore.
E njëjta vlen edhe për ata që vuajnë nga defekte të koagulimit të gjakut dhe ata që marrin antikoagulantë: bromelain rrit fluidizimin e gjakut, kështu që efekti i tij mund të shtohet në atë të barnave dhe ta ekspozojë subjektin ndaj rrezikut të gjakderdhjes.
Kini kujdes edhe nëse jeni duke marrë antibiotikë: bromelain rrit absorbimin e amoxicillin.
Burimi: Gazeta-Shqip.com