A e dini se, llupës lind, nuk bëhesh?
Lakmia e të ngrënit lind, nuk bëhet, shkruan në artikullin e saj faqja e internetit ”Il Giornale”.
Kjo do të thotë se njerëzit duhet të jenë të kujdesshëm ndaj pasojave të pangopësisë.
Konsumi i tepërt dhe i vazhdueshëm i ëmbëlsirave, të pasura me sheqerna dhe yndyrna, jo vetëm që komprometon pamjen, por edhe dhe mbi të gjitha shëndetin.
Në fakt, një rritje në vijën e belit korrespondon me një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve kronike si diabeti, hipertensioni, sëmundjet kardiovaskulare dhe mbipesha.
Tërheqja e ushtruar nga ëmbëlsira dhe brumërat bëhet shumë e rrezikshme.
Sipas disa studiuesve në fakt shkaku kryesor duhet të kërkohet te një gjen.
Për të provuar këtë tezë ka rezultatet e punës së fundit nga një grup studiuesish nga Imperial College London, i udhëhequr nga Tony Goldstone, një ekspert për shumë vite i angazhuar në studimet e mbipeshës dhe humbjen e peshës.
Sipas studiuesve, prirja ndaj ushqimeve me shumë kalori përcaktohet nga mutacionet gjenetike në gjenet Fto (tashmë të akuzuara për predispozicion ndaj mbipeshes) dhe DRD2, gjen rregullator i dopaminës (neurotransmetuesi i kënaqësisë).
Testi, i cili përfshiu një grup heterogjen të njerëzve të shëndoshë dhe të dobët, i nënshtroi të gjithë pjesëmarrësit në projeksionin e një serie imazhesh të ushqimeve pak a shumë kalorike.
Gjatë testit, vullnetarët u ftuan të komentojnë dhe të shprehin preferencat e tyre. Gjatë testit, studiuesit, përveç regjistrimit të përgjigjeve, monitoruan aktivitetin e trurit përmes një skanimi MRI.
Studimi zbuloi se ata me mutacione gjenetike të Fto dhe DRD2 tërhiqeshin më shumë nga ushqimet e pasura me sheqerna dhe yndyrna.
Sipas ekspertëve, ky zbulim do të ishte interesant për të zhvilluar qasje të personalizuara për humbjen e peshës, veçanërisht për ato raste në të cilat pesha e tepërt komprometon cilësinë e jetesës.
Burimi: Agjencia Telegrafike Shqiptare