Këshilla

9 ushqime që mund të shkaktojnë urth

Nëse bëhet fjalë për një çrregullim të rastit pas një përtypjeje apo një refluks të vërtetë gastro-ezofageal, bezdia mund të jetë vërtet e padurueshme, por për të lehtësuar simptomat dhe për të përmirësuar shëndetin e zorrëve mjafton të limitoni ose të eliminoni disa ushqime.

Hapi i parë për të luftuar urthin ose refluksin acid është të mbajmë një ditar ushqimor, ku të raportojmë ushqimet e marra gjatë ditës dhe simptomat e shfaqura: në këtë mënyrë do të jetë më e lehtë për të identifikuar ata që janë përgjegjës për këtë çrregullim dhe, eliminimin e tyre nga dieta (ose thjesht t’i kufizojmë ato), siç shpjegohet në faqen e internetit të Parandalimit.

Dhe ushqimet e para në rrezik janë agrumet:

Ananasi dhe portokallet

Janë me të vërtetë “shkaktarë” të konstatuar për urth, veçanërisht nëse konsumohen vetëm. Këshilla: për të mos hequr dorë nga përfitimet e agrumeve, i përdorni për të bërë ujë të aromatizuar, në mënyrë rigoroze pa flluska.

Artikull me interes :   Çfarë janë Super Foods?

Pije dhe ujë të gazuar

Disa studime kanë treguar se karbonizimi (që është, reaksion kimik natyror që ndodh në praninë e ujit që përmban dioksid karboni në zgjidhje) mund të shkaktojë një sulm të refluksit acid.

Këshilla: në vend të pijeve të gazuara (duke përfshirë ujin) ju preferoni ujë pa flluska ose lëngje frutash.

Domate

Për ata që vuajnë nga urthi i përsëritur, aciditeti i domates nuk është shumë i mirë.

Këshilla: shmangni pastat klasike me salcë domate ose salcë marinara dhe preferoni, më tepër, makarona me pesto (pa hudhër).

Nenexhik

Megjithëse disa studime kanë treguar përfitime në rastin e inflamacionit të zorrëve dhe të përzierjes, për shkak të relaksimit të muskujve të traktit të zorrëve, nenexhikët megjithatë mund të rrisin simptomat e urthit. Këshilla: nëse refluksi nuk ju jep afat, pas pastave hiqni dorë edhe nga nenexhiku (ose çamçakëz me bazë menteje).

Artikull me interes :   Kollë dhe fyt i acaruar? Provoni avullin e gjetheve të dafinës

Çokollata

E trishtë, por e vërtetë: çokollata është një nga ushqimet më të këqija për ata që vuajnë nga refluksi acid. Këshilla: për t’iu dhënë një moment ëmbëlsie, provojeni me vanilje ose kanellë.

Ushqime të ngrira dhe të yndyrshme

Një tjetër ushqim i dëmshëm për ata që vuajnë nga urthi janë ushqimet me yndyrë të lartë ose të skuqura. Këshilla: zgjidhni ushqime që përmbajnë yndyrna të mira, të tilla si omega 3, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen e zorrëve.

Hudhra dhe qepë

Simptomat e urthit nuk janë të njëjta për të gjithë: disa njerëz nuk mund të tolerojnë asgjë që i përket familjes allium, si qepë dhe hudhër. Këshilla: në këto raste, një alternativë e madhe për të lehtësuar bezdinë e padurueshme është xhenxhefili i freskët.

Artikull me interes :   STUDIM – Ushqyerja me gji e rekomanduar edhe me COVID-19

Alkool

Ka një arsye pse urthi shpesh shkon krah për krah me dehjen: alkooli është i dëmshëm për ata që vuajnë nga refluksi acid. Këshilla: kufizoni marrjen e alkoolit ose, më mirë akoma, eliminoni plotësisht dhe nuk do të jetë vetëm stomaku që të përfitojë nga kjo gjë.

Çaj dhe kafe

Shkalla e lartë e aciditetit të çajit dhe kafesë, e kombinuar me kafeinë, mund të shkaktojë urth. Këshilla: kufizoni marrjen e këtyre dy pijeve në minimum dhe, kurdo që të jetë e mundur, përdorni çaj pa sheqer.

Burimi: Gazeta-Shqip.com