Ushqime

6 arsye pse patatet janë të mira për ne

Të gjithë e dimë që një dietë e mirë mund të ndikojë në shëndetin tonë. Sekreti nuk është vetëm të hamë fruta dhe perime. Përkundrazi, të hamë një dietë të ekuilibruar me të gjitha ushqimet në sasitë e duhura. Kjo sepse trupat tanë kanë nevojë për pak nga secili ushqim që ne të kemi një jetë të shëndetshme.

Patatja ka një reputacion të keq. Më parë shihej si një ushqim i lirë në dietën e shumë vendeve, në vitet e fundit është etiketuar si “e pashëndetshme”.

Sigurisht, ngrënia e tepërt e çdo lloj ushqimi do të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj. Por patatet janë në të vërtetë një pjatë e mirë dhe kanë disa vitamina dhe lëndë të tjera ushqyese të rëndësishme për shëndetin. Këtu janë disa nga përfitimet shëndetësore që sjell.

1 – Vitamina C

Vitamina C zakonisht si ekskluzivitet i portokalleve dhe agrumeve të tjera. Por në dietat britanike, për pjesën më të madhe të shekullit të 20-të, burimi më i madh i kësaj vitamine ishin patatet . Mesatarisht, një patate e vogël, 150 gramë përmban afërsisht 15% të vitaminës C ditore.

Artikull me interes :   Ushqimet që mund të konsumohen edhe pas datës së skadencës

2 – Vitamina B6

Kjo vitaminë është një faktor i domosdoshëm në trupin e njeriut. Ndihmon mbi 100 enzima të trupit tonë që të funksionojnë si duhet. Vitamina B6 lejon enzimat të zbërthejnë proteinat, një proces thelbësor për funksionimin e duhur të nervave. Për këtë arsye vitamina B6 lidhet gjithashtu me shëndetin e mirë mendor.

3 – Kaliumi

Pasja e kaliumit në qeliza është e rëndësishme për rregullimin e sinjaleve elektrike në muskuj dhe nerva. Për shkak të kësaj, nëse kaliumi juaj rritet ose rritet shumë, kjo mund të bëjë që zemra jonë të pushojë së punuari.

Patatet e pjekura ose të skuqura kanë nivele më të larta të kaliumit sesa patatet e ziera ose pure. Dhe një patate e paqëruar ka afërsisht një të tretën e sasisë së rekomanduar ditore.

Artikull me interes :   Hamë shalqi dhe farat i hedhim, pa e ditur sa të mira janë për shëndetin tonë

4 – Kodra (Hill)

Eshtë një përbërës i vogël që lidhet me dhjamin për të formuar fosfolipide, të cilat janë blloqet ndërtuese të mureve qelizorë. Përveçse është neurotransmetues acetilkolina, e cila ndihmon në kontraktimin e muskujve, zgjerimin e enëve të gjakut dhe rrahjet e ngadalta të zemrës.

Për të gjitha këto arsye është e rëndësishme të konsumoni mjaftueshëm. Sepse është thelbësore për trurin, nervat dhe muskujt e shëndetshëm.

5 – E mirë për stomakun

Para se të hani patatet, gatimi dhe ftohja e tyre lejon që të formohet niseshteja rezistente. Kjo niseshte është shumë e shëndetshme dhe ndihmon trupin e njeriut në shumë mënyra, të tilla si veprimi si prebiotik i cili është i rëndësishëm për një mikrobiomë të shëndetshme të zorrëve.

Artikull me interes :   Brokoli, arma kundër diabetit dhe obezitetit

Bakteret në zorrën e trashë njerëzore e fermentojnë dhe prodhojnë përbërje të ngjashme me uthullën, të quajtura acide yndyrore me zinxhir të shkurtër. Këto acide ushqejnë zorrën dhe e mbajnë atë të shëndetshëm.

6 – Natyrisht pa gluten

Patatet janë gjithashtu pa gluten. Ndaj ato janë një ushqim i shkëlqyeshëm për ata që kanë sëmundje celiake ose ata që kanë nevojë të shmangin glutenin. Dhe kjo vlen edhe për patatet e ëmbla, të cilat gjithashtu kanë një indeks glikemik më të ulët.