Këshilla

5 gabimet që bëjmë kur hamë mëngjesin dhe që ju shëndoshin

Mëngjesi, vakti më i rëndësishëm i ditës, është gjithashtu vakti që shpesh e hamë jo si duhet.

Për shkak të nxitimit, ndonjëherë për shkak të urisë pas një nate me stomak bosh dhe hamë shumë dhe pa e vënë re, por edhe sepse shpesh harrojmë se mëngjesi duhet të jetë i ekuilibruar dhe i plotë.

Si çdo vakt kryesor, pra si dreka dhe darka, ai duhet të përmbajë të gjithë lëndët ushqyese thelbësore, domethënë karbohidratet, proteinat, yndyrnat e mira që janë thelbësore për të na karikuar me energji, për të rifilluar metabolizmin, për ta përballuar ditën me përqendrimin e duhur.

Rregulli është gjithmonë i njëjtë: është më mirë të preferoni drithërat, me sheqerna komplekse që lëshojnë ngadalë energji dhe përmbajnë fibra që janë gjithashtu të mira për zorrët, burime proteinash të ulëta në yndyrna të ngopura, për shembull kos, qumësht i skremuar, alternativa të kripura si vezët (jo të skuqura) ose kremra gjithashtu me bazë bishtajore dhe arra , e cila është e pasur me acide yndyrore të mira. Nëse nuk e bazoni mëngjesin tuaj në këto parime, ka të ngjarë të bëni një nga këto 5 gabimet e mëposhtme që çojnë në shtimin në peshë.

Artikull me interes :   Kujdes: Mos e pini kurrë kafen me stomakun bosh

Hani një mëngjes me shumë proteina

Asnjëherë mos i anashkaloni proteinat: ato përshpejtojnë metabolizmin, nuk ngacmojnë insulinën, nuk ju rëndojnë, ndërtojnë masat muskulore. Megjithatë, nuk rekomandohet një mëngjes vetëm me proteina: për të përballuar ditën dhe për të mos u ndjerë të lodhur, proteinat duhet të shoqërohen gjithmonë me një burim karbohidratesh, të cilat japin energji.

Hani një mëngjes “të lehtë”

Brioshët, snekët e të llojeve të ndryshme, petulla apo shijshme të tjera “të buta” nuk janë gjithmonë ideale për mëngjes. Nëse mendoni se pas tetë orësh “agjërimi” duhet të mbushni barkun me vaktin e parë të ditës dhe se ju lejohet ta teproni pak, atëherë është po aq e vërtetë se këto ushqime janë ndër më pak efektivet. për t’u ndjerë në formë. Ato janë në fakt ushqime të pasura me sheqerna të thjeshta, veçanërisht nëse bëhen me miell të rafinuar, të cilët ngopin vetëm për momentin, por nuk çlirojnë energji me kalimin e kohës. Rezultati? Ata në mënyrë të pashmangshme ju bëjnë të uritur menjëherë pas mëngjesit, duke shkaktuar gjithashtu lodhje. Prandaj, si burim karbohidratesh, është më mirë të zgjidhni diçka më pak të rëndë: buka dhe fetat integrale janë ideale, ndoshta të lyera me reçel dhe të shoqëruara me kos, qumësht ose pije me perime.

Artikull me interes :   Disa ushqime që janë të mira për mëngjes, nuk duhen konsumuar për drekë apo në darkë

Hani vetëm fruta

Të hash vetëm një pjatë të këndshme me fruta për mëngjes nuk është edhe aq e shëndetshme: arsyeja është se frutat , përveçse janë të pasura me vitamina dhe fibra, janë të pasura edhe me sheqerna të thjeshta dhe për këtë arsye, përveçse shkaktojnë rritje të glicemisë, nuk ngopin për një kohë të gjatë. Me pak fjalë, do të jeni veçanërisht të uritur në drekë. Ndaj duhet ta shoqëroni gjithmonë me një burim proteinash për një mëngjes të plotë. Një shembull? Mjafton një kos. Dhe, nëse ju intereson linja, fokusohuni në atë greke: është proteina më e ulët dhe më pak yndyrë, dhe është gjithashtu një probiotik. Edhe zorrët do t’ju falënderojnë.

Thjesht pini një kafe ose lëng

Shumë besojnë ende se kufizimi i vetes në një kafe herët në mëngjes mund t’ju ndihmojë gjithashtu të humbni peshë: gabim, sepse pas një nate pa ngrënë, ju duhet të hani. Me pak fjalë, një filxhan ekspres nuk mjafton dhe mund të shkaktojë efektin e kundërt, pra të na shëndoshë. E njëjta gjë ndodh edhe me një lëng, veçanërisht nëse është industrial: sasia e vitaminave është minimale, ndërsa ajo e sheqerit maksimale. Pra, mezi do e prisni vaktin e drekës. Nuk mund të hani apo pini asgjë tjetër sapo zgjoheni? Kjo u ndodh shumë njerëzve dhe në këtë rast mëngjesi mund të shtyhet për një ose dy orë.

Artikull me interes :   Ja cilat janë 6 ushqimet armike të hipertensionit

Ushqimi me TV ndezur dhe smartfonin në dorë

Duhet të mësojmë të vlerësojmë ushqimin, të shijojmë momentin, por sepse ndikon edhe në shëndetin tonë. Të shpërqendruarit gjatë ngrënies vetëm sa na largon vëmendjen nga ajo që kemi në pjatë dhe kështu, përveçse privojmë veten nga kënaqësia e shijimit dhe shijimit të një momenti qetësie, rrezikojmë edhe të hamë më shumë.

Burimi: Punë Burrash