13 ushqime që nuk duhen ngrënë kurrë në avion
Hudhra dhe qepë
Alliini dhe derivatet e tij, të tilla si allicin dhe diallyl disulfide, janë përgjegjës për aromën karakteristike të hudhrës dhe mund të zgjasë deri në 24 orë për të hequr këto përbërje nga trupi. Prandaj sugjerimi i ‘Reader’s Digest’ është që të shmangni ushqimet e bëra nga hudhra ose qepa në qoftë se ju duhet të udhëtoni me avion (fqinjët do t’ju falënderojnë), ose në qoftë se ju vetë nuk mund të bëni pa to, mund të përtypni gjethet e nenexhikut ose hani një mollë të papërpunuar për të hequr aromën e pakëndshme.
Alkooli
Për ata që kanë frikë nga avioni, alkooli mund të jetë një ilaç i shkëlqyeshëm për të qetësuar tensionin. Por, siç paralajmëron Shoqata Mjekësore e Hapësirës Ajrore, fluturimi është një përvojë veçanërisht dehidratuese për trupin dhe alkooli, i cili ka një efekt të konsiderueshëm dehidrues, sepse tashmë pengon prodhimin e hormonit antidiuretik ADH, vetëm sa do të përkeqësonte situatën, duke rritur rrezikun e mpiksjes së gjakut tek njerëzit që tashmë janë në rrezik të lartë.
Fruta të thata
Nëse fluturimi nuk përfshin ushqim, një rostiçeri e bërë nga fruta të thata mund të duket shumë joshëse, për aq kohë sa ju nuk vuani nga astma, sepse në këtë rast sulfitet që përmbajnë frutat e thata mund të shkaktojnë një atak.
Kafe
Kafeja përmban kafeinë e cila, përveç që ka një efekt shumë të lartë diuretik, me vizita të shpeshta në banjë që të rezultojë në humbjen e lëngjeve dhe mineraleve, gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje koke apo dhimbje të muskujve.
Djathi me myk
Kjo kategori e djathit mund të bëhet një problem për ata që kanë alergji nga qumështi dhe vendi i fundit për të zbuluar se vuani nga ky çrregullim është sigurisht një fluturim në 35.000 metra mbi nivelin e detit, edhe më shumë nëse “turbullira e zorrëve” shkon me ata në fluturim dhe për këtë arsye është e detyruar të qëndrojë ulur në vendin e saj dhe larg nga banjo.
Kikirikë
Kikirikët janë zakonisht një meze e lehtë në dorë, por nëse ndodhet dikush në aeroplan që vuan nga një alergji serioze ndaj tyre, atëherë ata zhduken nga shoqëruesit e fluturimit: kjo ndodh për shkak se avioni riciklon një përqindje të ajrit të kabinës, kështu që hapja e një qeseje me kikirikë mund ta rrezikojë personin alergjik.
Sallam
Duke qenë një ushqim i pasur me histaminë, salami mund të përkeqësojë alergjinë e hundëve në njerëz që nuk e tolerojnë këtë substancë, duke transformuar kështu fluturimin dhe uljen në një makth të vërtetë. Më mirë pastaj të mos tundohesh nga sanduiçet e sallamit dhe të zgjedhësh për një sanduiç tjetër.
Ujë çezme
Edhe pse linjat ajrore e shpërndajnë ujin në shishe plastike, kafeja dhe çaji që shërbehen janë përgatitur me ujë çezme dhe nëse nuk është i kontrolluar rregullisht, rreziku i infektimit të mundshëm të shkaktuara nga E.coli është shumë i lartë.
Fasule, bizele dhe thjerrëza
Gjatë fluturimit, ndryshimi në presion në kabinë mund të shkaktojë një rritje prej 25% të gazit në zorrë dhe për shkak se këto bishtajore të pasura me fibra rrisin gazin e zorrëve, është e lehtë të merret me mend se çfarë mund të ndodhë sapo të arrini në lartësi.
Sanduiç i mëngjesit
Sanduiçet me vezë dhe proshutë janë konsideruar si një nga zgjedhjet më të këqija të ushqimit për shkak të sasisë së lartë të natriumit, e cila mund të rrisë presionin e gjakut, e cila bëhet edhe më shqetësuese në fluturim, kur nivelet e ulëta të oksigjenit vënë në provë zemrën. Prandaj, për mëngjes është e këshillueshme që të kufizoni veten në fruta dhe kos ose të zgjidhni ushqime të ulëta të kripës.
Pije të gazuara
Gjatë fluturimit, nivelet e ulëta të oksigjenit mund të keqësojnë problemet e frymëmarrjes së njerëzve që vuajnë nga çrregullime të mushkërive, ndërsa zgjerimi i gazit në lartësi të larta mund të rrisë presionin në mushkëri. Kjo është arsyeja pse rekomandohen që të shmangen pijet e gazuara, të cilat mund të rrisin formimin e gazit dhe të komprometojnë frymëmarrjen, dhe është më mirë të merrni ujë për të qëndruar të hidratuar.
Çokollatë e errët
Kafeina nuk është vetëm në kafe, por gjendet gjithashtu në ushqime të tjera, duke përfshirë edhe çokollatën e errët (një bar 100 gramëshe ka rreth 80 miligramë) dhe nëse tashmë shqetësimet e mundshme në fluturim ju shkaktojnë ankth, rritja e ngarkesës së ankthit, duke marrë sasi të mëdha të kafeinës sigurisht që duhet të shmanget.
Kokoshka
Në rastin e turbullirave të papritura, kokoshkat do të rrezikonin të fluturonin kudo, madje edhe në fqinjët dhe edhe sikur të shmangësh këtë skenar të turpshëm, era e gjalpit do të ndihej në të gjithë aeroplanin.
Burimi: Gazeta-Shqip.com