Kuriozitete

12 fakte interesante për gjalpin e kikirikut

A e dinit se kikirikët përmbajnë më shumë antioksidantë se karotat dhe mollët? Kikirikët janë të pasur me kalcium që ndihmojnë për forcimin e kockave dhe hekur që ndihmon kundër anemisë.

Kikirikët përmbajnë sasi të madhe proteinash gjë që e bën atë një ushqim te preferuar të atyre që merren me body-building si dhe për ata që janë të dobët dhe nën peshë.

Kikirikët jane një burim i mirë i koenzimes Q10 e cila mbron zemrën gjatë periudhës së mungesës së oksigjenit psh, nëpër lartësira,si dhe ndihmon arteriet e bllokuar.

23 Kids' Peanut Allergies Were Cured, At Least Temporarily | Smart News |  Smithsonian Magazine

1. Për të bërë një kavanoz me gjalp kikiriku nevojiten rreth 700 kikirikë.

2. SHBA-ja është prodhuesja dhe konsumatorja më e madhe e gjalpit të kikirikut në botë. Wisconsin është prodhuesi më i madh u gjalpit të kikirikut në Amerikë.

Artikull me interes :   Elon Musk nuk ndalet, Tesla do të prodhojë edhe birra

3. Një amerikan konsumon rreth 3 kg gjalp kikiriku në vit

4. Mbi 90% e familjeve në Amerikë konsumojnë gjalp kikiriku

5. Rreth 800 milionë dollarë shpenzohen për gjalp kikiriku në SHBA çdo vit.

6. Dy prej ish-presidentëve amerikanë, Thomas Jefferson dhe Jimmy Carter, ishin fermerë kikirikësh dhe kanë kontribuar shumë në prodhimin e gjalpit të kikirikut në SHBA.

7. Biznesi i gjalpit të kikirikut zë mbi 4 miliardë dollarë të GDP-së në SHBA.

8. Sasia e gjalpit të kikirikut që hanë çdo vit ameriaknë do të mbushte “Grand Canyon”, madje dhe do të tepronte.

9. Një fëmijë amerikan konsumon rreth 1500 sanduiçë me gjalp kikiriku nga shkolla fillore deri në gjimnaz.

Artikull me interes :   Erëzat pikante na ofrojnë jetëgjatësi.

10. Ekziston një fobi që lidhet me gjalpin e kikirikut. Ka njerëz që kanë frikë se gjalpi do t’i mbetet në qiellzë dhe kjo fobi quhet Arachibutyrophobia.

11. Rreth 10 miliardë sanduiçë me gjalp kikiriku me sasinë e gjalpit të kikirikut që konsumojnë amerikanët në vit

12. Gjalpi i kikirikut përmban mbi 30 elementë ushqyes dhe kuron shumë sëmundje.

Burimi: Radio e Jashtme e Kinës